Studenti Multimédií dobyli Prague film festival

15. března
2021

Slavíme další úspěch z dílny našich studentů! Komedie „Plán F“ a dokument „Člověk a světlo“ ukořistily první příčky v Prague International Monthly Film Festival coby nejlepší české krátkometrážní filmy za prosinec 2020 a leden 2021.

Prvním ze dvou oceněných snímků byla hospodská komedie o rychlém cashi „Plán F“ od kazachstánského režiséra Igora Soboleva. Přestože film vznikal již před dvěma lety, na uznání z řad filmové kritiky si musel chvíli počkat. Igor Sobolev vysvětluje, jak k takové nečekané situaci došlo: „Narazil jsem na portál Filmfreeway, kde jsem si vybral jedinou kategorii, do které šlo film přihlásit zadarmo. Byl jsem překvapen samotným faktem, že můj film postoupil do užšího výběru. Vůbec jsem nečekal, že získám první cenu.“ V rámci měsíčního Prague Film festivalu už Igor úspěch sklidil a v současné době přemýšlí o tom, že zkusí své štěstí i v rámci dalších festivalů.

Tématu, zda je oheň dobrým sluhou nebo zlým pánem, se věnuje dokument „Člověk a světlo“ od Josefa Cacha a Tomáše Návraty, kteří zvítězili v lednovém @PIMFF. Odborník na světlo a samotný vypravěč – Hynek Medřický vysvětluje, jak se člověk pomocí ohně probojoval na vrchol potravního řetězce. Vynálezem žárovky si následně prodloužil svůj pracovní den. Bohužel v dnešní době začíná doplácet na některé vedlejší účinky, které s sebou přináší například tzv. modré světlo vyzařující z elektronických monitorů. Kluci zpětně komentují, že při tvorbě dokumentu museli často improvizovat. „Začátkem semestru přišla první COVID vlna a nikdo nevěděl, jak se to bude dále vyvíjet“, říká jeden ze spolutvůrců. Celý projekt se jim ale podařilo dotáhnout do zdařilého konce, což později ocenila i samotná porota festivalu.

Autorům výstupů gratulujeme a do budoucna jim přejeme mnoho úspěchů.

    

 

Prohlédněte si další úspěchy našich studentů